logo-small

Naučite dijete voziti bicikl u 30 minuta

Uz nekoliko jednostavnih koraka i puno ohrabrenja, naučite dijete voziti bicikl u 30 minuta. Većina djece može naučiti voziti dječji bicikl u manje od sat vremena, iako može potrajati i malo duže. Također, neće se dogoditi da sva djeca nauče voziti bicikl s određenim navršenim brojem godina, pa samim time usporedba s drugom djecom je pogrešan i pouzdan put do povećane tjeskobe djeteta, ali i samih roditelja.

Potrebno je vrijeme da dijete savlada korak kočenja i nemojte ga preskakati, jer on predstavlja temelje za njihovu sigurnost. U svakom koraku se fokusirajte na onu najbitniju stvar.

Preporuka je da dijete barem u početku nosi kacigu, da bi spriječili ozljede. Pogledajte kako odabrati djetetu kacigu i kakva ona mora biti. U nastavku slijedi par savjeta za podučavanje djece kako intuitivno balansirati dok se kreće.

1. NAUČITE DIJETE KAKO SE ZAUSTAVITI PRIJE NEGO POČNETE

Za početak neka dijete stoji pored bicikla. Neka se drži za upravljač, hoda i vježba stiskati obje kočnice. To je važan temelj koji pomaže djetetu pridobiti osjećaj kontrole. Djeca trebaju steknuti naviku korištenja obje kočnice i zato je važno da se im to usadi u glavu.

2. SPUSTITE SJEDALI I MAKNITE PEDALE

Sada je vrijeme da dijete sjedne na bicikl. Spuštanje sjedala i uklanjanje pedala kako bi dječji bicikl bio poput guralice je važan drugi korak. On pomaže izgraditi veći osjećaj kontrole i stabilnosti. Dijete koje se prethodno služilo guralicama, ovaj će korak savladati bez problema. Ovaj korak im također daje moć da osjete trenutak kad se mogu odgurnuti. Savjetujemo, da kako se dijete odgurne vlastitim snagama, važno je potaknuti ih da zadrže svoje noge u zraku koliko god je to moguće.

U većini slučajeva djeca jednostavno shvate da će bicikl ostati u zraku dok se kreče i polako se javlja “taj” osjećaj, kad sve sjedne na svoje mjesto.

3. JEDNA PO JEDNA PEDALA

Nakon što dijete savlada prethodni korak i može proći dobru udaljenost bez spuštanja nogu, sljedeći korak je stavljanje jedne pedale sa strane vodeće noge ( objašnjenje: ona noga koja prva krene prema naprijed kad dijete krene hodati je vodeća ) – obično desna – i nastaviti s vožnjom. Pedala predstavlja mjesto na koje dijete može staviti svoje stopalo, a i dijete na taj način može proći veću udaljenost i raste im samopouzdanje.

Što duže se dijete kreće bez stajanja, brže se shvatiti gdje mora držati noge. Nakon što mu stavite obje pedale, potrebno je naučiti kako se odgurnuti samostalno.

4. SPREMNI ZA LANSIRANJE

Stavili ste djetetu pedale natrag na bicikl te je vrijeme da krene pedalirati. Za početak, preporučamo da podupirete dijete i držite ga za leđa ili rame te hodate uz njega kako počinju pedalirati. Ponekad blagi spust također može pomoći.

Nakon malo prakse, početnik će pedalirati vlastitim snagama. Kada su uhvatili tempo, bitno je s vremena na vrijeme da se dijete zaustavi, tako da ne zaboravi koristiti kočnice. Mali trik ohrabrenja – svaki put kada ih zamolite da se zaustave, prošetajte malo unatrag, tako da misle da su otišli malo dalje nego što zapravo jesu. Najvažnije je razmišljati i ponašati se pozitivno.

PONEŠTO O POMOĆNIM KOTAČIMA

Pomoćni kotači imaju prednosti i nedostataka. S pomoćnim kotačima dijete zapravo ne uči kako održavati ravnotežu i što je prava vožnja biciklom. No, oni pomažu djetetu izgraditi snagu koja je kasnije potrebna za samostalno pedaliranje, bez pomoćnih kotača.

Sve u svemu, oni nisu tako loši.

I ONO NAJBITNIJE ZA KRAJ, POHVALITE VAŠE DIJETE ZA SVAKI SAVLADANI KORAK!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)